Μικρασιάτικη συνταγή
Σαλιγκάρι γιαχνί
Υλικά
1 κιλό σαλιγκάρια (μέτρια προς μεγάλα)
2 κιλά κρεμμύδια ξερά
Ελαιόλαδο σχεδόν ένα ποτήρι
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
2 φυλλα δάφνης
Από λίγο κανέλα, γαρύφαλλο (αν δεν αρέσουν μπορείτε να τα παραλείψετε)
1 καυτερή πιπερίτσα
Λίγο ζάχαρη (μια πρέζα)
2 ποτήρια νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Τα σαλιγκάρια καλό είναι να τα κρατήσουμε 4-5 ημέρες σε καλάθι και να τα ταΐζουμε ρίγανη και αλεύρι ώστε να καθαριστούν.
Τα βρέχουμε για να φανεί ποια είναι ζωντανά.
Καθαρίζουμε την πετσούλα που πιθανώς θα έχουν στην εισοδό τους.
Τα ρίχνουμε στο νεροχύτη και τους βάζουμε μπόλικο αλάτι. Τα τρίβουμε μεταξύ τους (έτσι θα βγάλουν ότι σάλια έχουν).
Τα πλένουμε πολύ πολύ καλά με τρεχούμενο νερό τρίβοντας τα μεταξύ τους.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και τα ζεματάμε 5 λεπτά.
Σουρώνουμε ξεπλένουμε και αρχίζουμε να κόβουμε λίγο το πίσω μέρος για να βγαίνουν εύκολα όταν θα τα τρώμε. Χρειαζόμαστε μικρό κοφτερό μαχαίρι (με προσοχή να μην κοπούμε). Τα ξεπλένουμε καλά.
Εν τω μεταξύ εχουμε βάλει σε κατσαρόλα τα ψιλοκομμένα με το χέρι κρεμμύδια με λίγο νεράκι.
Μόλις πιούν το νερό ρίχουμε το λάδι και αρχίζουμε το τηγάνισμά τους.
Οταν καραμελώσουν τα κρεμμύδια και πάρουν μελί χρώμα ρίχνουμε τα σαλιγκάρια, τον πελτέ, ανακατεύουμε λιγο να γλυκάνει ο πελτές, μετά προσθέτουμε το νερό τα αρωματικά (δάφνη, κανέλα, γαρύφαλλο) την πιπερίτσα, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιούν ολο το νερό να μείνουν με το λαδάκι τους.
typos.com.cy
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου