Οι βιολογικές φακές Βουζίου Δομοκού υπήρξαν ανέκαθεν άριστης ποιότητας και θρεπτικής αξίας και έχουν επανειλημμένα βραβευθεί. Τα όσπρια της περιοχής Δομοκού αναφέρονται ως εξαιρετικής αξίας από περιηγητές του 17ου και 18ου αιώνα με άριστες κριτικές.
Οι Ψιλές φακές καλλιεργούνταν από τα προϊστορικά χρόνια η δε καλλιέργεια της φακής είναι παραδοσιακή, ήπιας διαχείρισης και σπόρος είναι ντόπιας ποικιλίας. Οι φακές αποτελούν κύριο συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής.
Ιστορικό
Το 1934 το ΕΘΙΑΓΕ Λάρισας σε συνεργασία με την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαμίας, η οποία διακινούσε τα αγροτικά προϊόντα προτείνει στον πρόεδρο Συνεταιρισμού του Δ. Διαμερίσματος Βουζίου να καλλιεργήσουν οι γεωργοί του χωριού εδώδιμη φακή πλατύσπερμη.
Διστακτικά τρεις παραγωγοί καλλιεργούν τέσσερα στρέμματα σε περιοχή με αργιλικά πετρώματα εμπλουτισμένα με το συστατικό «μοντμορινολίνη».
Τα τελευταία χρόνια οι Βιολογικές Φακές Βουζίου έχουν λάβει δεκάδες διακρίσεις και υπάρχουν γι αυτές πολλές δημοσιεύσεις σε περιοδικά και ιστοσελίδες.
Ο Σύλλογος των Απανταχού Βουζιωτών Δομοκού σε συνεργασία με τους παραγωγούς φακής του χωριού, διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία την "ΓΙΟΡΤΗ ΦΑΚΗΣ".
Δομοκός - News
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τις φακές Βουζίου Δομοκού ΕΔΩ






0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου