Αναβιώνει και φέτος το έθιμο «κουρμπάνι» στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού

Σήμερα αναβιώνει το έθιμο κουρμπάνι στο Νέο Μοναστήρι!
Το Κουρμπάνι είναι παραδοσιακή εκδήλωση η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.
Κουρμπάνι σημαίνει θυσία και σύμφωνα με τη παράδοση το έθιμο διατηρείται από την Ανατολική Ρωμυλία, όπου εκεί γινόταν πάνω στο καλέ μπαίρ στην Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Προέρχεται από το αραβικό «kurban» λέξη κοινή και στους Εβραίους. Θυσιαζόταν ένα ελάφι και μετά γινόταν αγώνες πάλης. Κάποια χρονιά όμως δεν κατάφεραν να πιάσουν το ελάφι ( που εμφανιζόταν πάντα θεόσταλτο σύμφωνα με τη παράδοση ) και από τότε θυσίαζαν αντί για ελάφι…Μοσχάρι!
Το έθιμο συνεχίστηκε με τον ερχομό των προσφύγων στην Ελλάδα μέχρι το μεγάλο σεισμό του 1954 όπου και διακόπηκε για να ξανά ξεκινήσει το 1990. Μέχρι το 1998 τελούνταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου και γινόταν με προσφορές ζώων από τους κατοίκους. Το 1998 το έθιμο μεταφέρθηκε, ως το 2006, στην κεντρική πλατεία και πήρε μάλιστα ως έθιμο μεγάλες διαστάσεις αφού οι μερίδες που ετοιμάζονταν πλησίαζαν τις 3.000.
Από το 2007 τελείται και πάλι στο χώρο της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, με άφθονο δωρεάν φαγητό ( πλιγούρι με κρέας ) μαγειρεμένο μέσα σε μεγάλα καζάνια, κρασί και χορό με τοπικά παραδοσιακά τραγούδια.
Το «κουρμπάνι»  στο Νέο Μοναστήρι πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανήμερα της Αναλήψεως. Την οργάνωση του εθίμου αναλαμβάνει επιτροπή γυναικών με τη βοήθεια και ανδρών σε συνεργασία πάντοτε με την εκκλησία. Τα ζώα που θυσιάζονται (πρόβατα κατά κύριο λόγο), τα οποία συνοδεύονται με πλιγούρι, προσφέρονται από τους κατοίκους του χωριού, κάτι που κάνουν με ευχαρίστηση γιατί το θεωρούν καλό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Τα ζώα τα μεταφέρουν την παραμονή στην εκκλησία μετά το χτύπημα της καμπάνας για τον εσπερινό. Εκεί αφού τα «διαβάσει» ο ιερέας τα θυσιάζουν και στη συνέχεια τα παραλαμβάνουν οι γυναίκες για να παρασκευάσουν την επόμενη ημέρα το «κουρμπάνι». Το «κουρμπάνι, παρασκευάζεται ανήμερα της Αναλήψεως από το πρωί στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας σε μεγάλα καζάνια.Μετά το πέρας της πρωινής Εκκλησιαστικής Λειτουργίας το «κουρμπάνι» προσφέρεται στους παρευρισκόμενους και οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης του εθίμου φροντίζουν να φάνε όλοι από το «κουρμπάνι» γιατί το θεωρούν «καλό».
 
Πληροφορίες και από http://www.neomonastiri.net/
Share on Google Plus

About Δομοκός Φθιώτιδος

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment