Ο Βυζαντινός Χορός «Οι Δομέστικοι» από την Μακεδονία στον Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ιερούργησε και ωμίλησε την πρώτη  Κυριακή του Τριωδίου, 28 Ιανουαρίου (Τελώνου και Φαρισαίου), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

            Στον όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έψαλλαν μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας « Οι Δομέστικοί», από την Μακεδονία υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας κ. Γρηγορίου Παπαπεμμανουήλ, οι οποίοι ευρίσκονται στην πόλη της Λαμίας δια να παραστούν και συμμετάχσουν στην Εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Φθιώτιδος, εν όψει της εορτής των Τριών Ιεραρχών, με τίτλο: «Πόλη, ποιο φως μας ενώνει;».

            Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας ωμιλήσας για  την αρχή του Τριωδίου την Ευαγγελική περικοπή της παραβολής του Τελώνου και Φαρισαίου ανέλυσε την αρετή της υψοποιού ταπεινώσεως και χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Η υπερηφάνεια αδελφοί μου είναι παγίδα του διαβόλου. Η ταπείνωση εξυψώνει τον άνθρωπο και τον συνδέει με τον Θεό. Αφήστε τους υπερήφανους να κομπάζουν, οι ταπεινοί κερδίζουν και στην παρούσα ζωή και στη μέλλουσα».

            Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, η οποία μετεδόθη απευθείας από το Star Κεντρικής Ελλάδος και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως μας ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε εις τους πιστούς την Βυζαντινή Χορωδία «Δομέστικοι»,  και ευχαρίστησε τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Γρηγόριο Παπαεμμανουήλ και τα μέλη της χορωδίας δια την παρουσία τους στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και επέδωσε στον κ. Παπαεμμανουήλ  το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος τιμώντας εν τω προσώπω του όλα τα μέλη της Χορωδίας.

            Χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Είναι ευλογία Θεού για την πόλη της Λαμίας και για την Μητρόπολή μας η παρουσία της Βυζαντινής Χορωδίας «Δομέστικοι», της οποίας αξίως προΐσταται ο Άρχων Πρωτοψάλτης κ. Γρηγόριος Παπαπεμμανουήλ, που ήρθαν από την ένδοξη και ιστορική Μακεδονία και τους συγχαίρω διότι μας χάρισαν ουράνιες απολαύσεις και έφεραν στην Λαμία τον αέρα της Μακεδονίας, η οποία είναι εις το προσκήνιο και δια την οποία ο λαός έχει επαναστατήσει δια να μη παραχωρηθεί ούτε ένας πόντος, ούτε μία σπιθαμή εδάφους και ιστορίας.

            Είς ανάμνησιν της ωραίας αυτής ημέρας , η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος δια των χειρών μου προσφέρει το Μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως με τις ευχές να συνεχίσετε να προβάλλετε την Βυζαντινή Μουσική και να έχετε δύναμη από τον Θεό, να τον δοξολογείται και ευφραίνεται τας καρδίας των πιστών των ακουόντων».

            Ακολούθως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού παρέθεσε δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού προς όλα τα μέλη της χορωδίας κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος επέδωσε έντυπες ευλογίες της Μητροπόλεως προσωπικά σε όλα τα μέλη της Χορωδίας.

            Ο κ. Παπαεμμανουήλ εκφράζοντας τις υικές και ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Ποιμενάρχη μας δια την τιμή και την φιλοξενία εδώρησε στον Σεβασμιώτατο και στον Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Λαμπαδάριο του Μητροπολιτικό Ναού κ. Ανδρέα Ιωακείμ έναν παραδοσιακό οίνο  από την Δράμα καθώς και το τελευταίο του πόνημα με τίτλο «Αλεξανδρινό Υμνολόγιο».

            Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος μετέβη εις το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Λαμίας, προσκληθείς από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Φθιώτιδος « Νικόλαος Δοχειαρίτης» και ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα του Συνδέσμου παρουσία του Προέδρου κ. Γεωργίου Παλιούρα, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και όλων των μελών του Συνδέσμου,  ευχόμενος εις όλους καλή και ευλογημένη χρονιά με δύναμη και υγεία, ώστε να διακονούν επαξίως τα ιερά αναλόγια των Ενοριών της Φθιώτιδος υμνώντας και δοξολογώντας τον εν Τριάδι Θεό.

            Την Εκδήλωση του Συνδέσμου Ιεροψαλτών ετίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και ο Αντιδήμαρχος κ. Δημοσθένης Καλαμπαλίκης.

imfth.gr
Share on Google Plus

About LamiaTimes.gr

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment