Στην Εκκάρα Δομοκού, ανήμερα της Εορτής 27 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος

Με μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου και ιαματικού Παντελεήμονος στην Ιερά Μητρόπολη μας.

          Το απόγευμα της Τρίτης 26 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος χοροστάτησε και ωμίλησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό εσπερινό που τελέσθηκε στην εορτάζουσα ενορία του Αγίου Παντελεήμονος στην Λουτρόπολη  των Καμμένων Βούρλων.

          Στο κήρυγμα του ο  Σεβασμιώτατος ανέλυσε λεπτομερώς το μαρτυρικό βίο του Αγίου Παντελεήμονος και αναφέρθηκε σε πολλά θαύματα ιάσεως ψυχικών και σωματικών νοσημάτων που επιτελούσε και επιτελεί ο Άγιος. «Από την παιδική του ηλικία ο Άγιος Παντελεήμων έδειξε την Αγάπη και την πίστη του στο Χριστό και γι' αυτό έζησε και ετελειώθει μαρτυρικά. Όλοι οι Χριστιανοί που προσερχόμαστε στις εορτές των Αγίων για να τους τιμήσουμε δεν πρέπει μόνο να ζητούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας αλλά πρέπει να διδασκόμαστε από την ζωή και το μαρτύριό τους, την πίστη και την Αγάπη τους στο Χριστό.» Είπε χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας. Τέλος ευχήθηκε ο Άγιος Παντελεήμων να χαρίζει σε όλους την ευλογία του και την ίαση παντός νοσήματος.

          Στην ακολουθία έψαλλε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. Γεώργιος Κυρμανίδης συνψάλλοντος και του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ με την συμμετοχή μαθητών του Παραρτήματος της Σχολής στα Καμμένα Βούρλα ενώ παρέστησαν οι Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές της περιοχής, πλήθος πιστών της πόλεως και παραθεριστών.

          Ανήμερα της Εορτής 27 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο χωρίο Εκκάρα Δομοκού στην Βόρεια Φθιώτιδα προκειμένου να προστεί του Ιερατικού συλλείτουργου  που τελέσθηκε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, με την  συμμετοχή όλων των ιερέων των Αρχιερατικών Περιφερειών Δομοκού - Ξυνιάδος και Θαυμακού και Νέου Μοναστηρίου, εν συνόλω 20 ιερέων και πλήθους πιστών. Το συλλείτουργο αυτό  είναι το 4ο κατά σειρά που τελείται φέτος  στα πλαίσια της Εκκλησιαστικής ενότητος και επί τη ευκαιρία  συμπληρώσεως 20 ετών Σεπτής Ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου στον Ιστορικό Θρόνο της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, που συμπληρώνονται φέτος.

          Στο κήρυγμα του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας και είπε χαρακτηριστικά: « Στο πρόσωπο του Αγίου Παντελεήμονος βρίσκουν τέλεια εφαρμογή τα λόγια του Κυρίου " εἰ ἐμὲ ἐδίωξαν, καὶ ὑμᾶς διώξουσιν (Ιω.§15 στ. 20). Εκδιώχθηκε και μαρτύρησε ο Άγιος Παντελεήμων για τη πίστη του στον Χριστό. Έτσι γίνεται και σήμερα, η νοοτροπία του κόσμου της αμαρτίας μισεί τους πιστούς χριστιανούς και την Εκκλησία, γι' αυτό ο χριστιανός υφίσταται ταλαιπωρίες και δοκιμασίες. Ζούμε σε μια εποχή δύσκολη όπου υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από σκοτεινά κέντρα αλλοιώσεως της πίστεως των Ορθοδόξων χριστιανών, αλλά η Ελλάδα έχει για καμάρι της τον Χριστό και τον  Τίμιο Σταυρό και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο Άγιος Παντελεήμων ήταν ένας πιστός επιστήμων ιατρός, που θεράπευε και θεραπεύει ψυχικά και σωματικά νοσήματα στο όνομα του Κυρίου». Προέτρεψε επίσης τους πιστούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αγίου και να γίνουν άνθρωποι της πίστεως και να μην απομακρυνθούν ποτέ από την Εκκλησία. Τέλος ευχήθηκε ο Άγιος Παντελεήμων να χαρίζει δύναμη πίστεως και υγεία σε όλους.

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος εχειροθέτησε Αναγνώστη τον Αλέξανδρο Βλαχόπουλο, ο οποίος κατάγεται από το χωρίο και είναι μαθητής της Β' τάξεως του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας, ενώ όλοι βροντοφώναξαν το Άξιος.

          Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αιδ. πρεσβύτερος π. Ηλίας Ζέρβας εκ μέρους του Εκκλησιαστικού συμβουλίου και όλων των κατοίκων του χωριού προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μια χειροποίητη εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος εις ανάμνηση της ημέρας και επί τη επετείω συμπληρώσεως εικοσαετούς ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου στον Ιστορικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος,  του ευχήθηκε έτη πολλά, γεμάτα υγεία και καλλίκαρπη Αρχιερατεία. Επίσης δύο παιδιά της ενορίας προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο μια όμορφη ανθοδέσμη.

          Ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον π. Ηλία, τα παιδιά και τους ενορίτες και τους συνεχάρη για την ευσέβεια και την ευλάβεια την οποία επιδεικνύουν προς την Εκκλησία.

          Αμέσως μετά στον αύλειο χώρο του Ναού δόθηκε κέρασμα σε όλους.

imfth.gr







Share on Google Plus

About LamiaTimes.gr

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment