Ερώτηση 48 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων

Ερώτηση 48 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας
για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων
 
07.06.2016
Το ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, φέρνουν στη Βουλή 48 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα, κατατέθηκε σήμερα ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας, με την οποία οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν να προστατευθούν οι επιχειρήσεις ορεινών και νησιωτικών περιοχών, καθώς με το νέο ασφαλιστικό νόμο αυξάνονται ραγδαία οι ασφαλιστικές εισφορές των ιδιοκτητών τους. Στην ουσία πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν το σημείο αναφοράς ή το μοναδικό πολλές φορές κατάστημα των χωριών, του οποίου  ενδεχόμενο κλείσιμο θα πληγώσει την κοινωνική συνοχή και θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στους κατοίκους.

Στο κείμενο της ερώτησης μάλιστα, καλούνται οι δύο Υπουργοί να αναφέρουν το δημοσιονομικό όφελος που επέβαλλε τη μη ιδιαίτερη αντιμετώπιση των ορεινών και νησιωτικών περιοχών από τις ρυθμίσεις του πρόσφατου ασφαλιστικού νομοσχεδίου καθώς και για τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων αυτών. Αξίζει να σημειωθεί, πως μέχρι σήμερα δίνονταν η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων περιοχών με λιγότερους από 2.000 κατοίκους να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αντί για τον ΟΑΕΕ, κάτι που με την ενοποίηση των ταμείων όπως αυτή προβλέπεται στο νέο νόμο εξαλείφεται. 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Προς:

Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Στήριξη των επιχειρήσεων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων
Σύμφωνα με το νόμο υπ.αρ. 4387 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας − Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού − συνταξιοδοτικού συστήματος − Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις» εντάσσονται σταδιακά στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης οι περισσότερες ομάδες ασφαλισμένων. Αυτό έχει ως συνέπεια να αλλοιώνεται σε κρίσιμο βαθμό η ιδιαίτερη αντιμετώπιση που απαιτείται, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής και πληθυσμιακής ιδιομορφίας της χώρας μας.

            Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων λόγω του πολύπλευρου ρόλου που επιτελούσαν στις περιοχές αυτές, απολάμβαναν το δικαίωμα ασφάλισης ως αυτοαπασχολούμενοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ. Η ρύθμιση αυτή ήταν μία έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν τα καταστήματα τους ανοιχτά δίνοντας ζωή σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές.
       Σήμερα όμως, με την ψήφιση του νομοσχεδίου υπ.αριθμόν 4387, η κατηγορία αυτή ελεύθερων επαγγελματιών εντάσσεται στον ΕΦΚΑ  με το καθεστώς των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, γεγονός που προκαλεί την αύξηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους και κατά συνέπεια θέτει εν αμφιβόλω τη διατήρηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, κάτι που θα έχει σημαντικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες. Πιο συγκεκριμένα, από 1.1.2017 καλούνται να καταβάλλουν ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, ασφαλιστική εισφορά επί του εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται µε βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη δραστηριότητα και ανέρχεται σε 26,95% επί του φορολογητέου-ασφαλιστικού εισοδήματος.

       Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, συνυπολογίζοντας την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος αλλά και τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων αυτών θα αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσχέρειες στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους, κάτι που μαθηματικά θα οδηγήσει αρκετές από αυτές στη σταδιακή αναστολή λειτουργίας τους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι δεδομένο πως θα πλήξει τη  διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην ελληνική ύπαιθρο και θα συμβάλλει περαιτέρω στην ερημοποίηση των ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

       Με δεδομένο τον ιδιαίτερο ρόλο των επιχειρήσεων αυτών, αλλά και τις επιπλέον δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες των περιοχών με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων,

ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

α) Είναι στις προθέσεις σας να διορθωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4387;

β) Ποιο ήταν το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών αυτών στις συνολικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που επέβαλλε τη μη εξαίρεση τους;

γ) Ποια μέτρα προτίθεστε στο αμέσως επόμενο διάστημα να εφαρμόσετε για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές, προκειμένου να μπορέσουν αυτές να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να μη διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή;   
Share on Google Plus

About LamiaTimes.gr

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment