Κεφτεδάκια με φέτα, στο φούρνο

Η αλήθεια είναι πως η πιο απολαυστική στιγμή στην ετοιμασία του κεφτέ είναι τα δευτερόλεπτα που ο κιμάς βουτάει στο καυτό λάδι και τσιτσιρίζει γεμίζοντας με μοσχοβολιά την κουζίνα. Όμως, ενώ τα κεφτεδάκια ουδείς εμίσησε, πολλοί αρνούνται το τηγάνι είτε γιατί βρίσκουν βαριά τη γεύση του τηγανητού κεφτέ είτε γιατί δυσανασχετούν με τη μυρωδιά του ζεσταμένου λαδιού που συντροφεύει το σπίτι για ώρες και προτιμούν καθαρές δουλειές, όπως ο φούρνος. Όποτε θέλω να πετύχω και τα δύο, κρύβω το τηγάνι, βγάζω ταψί και βάζω μπρος για τους φουρνιστούς κεφτέδες με φέτα, σουξέ του σπιτιού μας για χρόνια και χρόνια, χωρίς να ξεχνάω ότι - ειδικά στον φούρνο - καλός κεφτές είναι ο μεγάλος κεφτές, οπότε τους πλάθω ανάλογα.
Υλικά

    ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιo
    2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
    ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό (3 κ.σ.)
    3 φέτες μουλιασμένο σε νερό ψωμί χωρίς κόρα
    ένα φλιτζάνι φέτα χοντροτριμμένη
    2 κ.σ. ελαιόλαδο
    2 αυγά χτυπημένα ελαφρώς
    μία μυτιά αλάτι και 1 κ.γ. μπούκοβο
    λίγο ελαιόλαδο παραπάνω για τη λαδόκολλα

Εκτέλεση

Βάλτε σε βαθιά, άνετη γαβάθα τον κιμά με το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τη φέτα, το ψωμί, το λάδι και τα αυγά. Το ψωμί μη το στίψετε πολύ, το σφίγγετε με το χέρι να φύγει το νερό αλλά όχι να στεγνώσει τελείως - το λίγο νερό που μένει δίνει τρυφερή καρδιά στον κεφτέ. Αλατοπιπερώστε και ζυμώστε με το χέρι, όχι για πολλή ώρα, το δεύτερο μυστικό του αφράτου κεφτέ βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο λίγο και το ελάχιστο ζύμωμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σκέπασμα με μεμβράνη και στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Σε αυτό το διάστημα συνήθως ετοιμάζω ένα ελαφρύ τζατζίκι για να συνοδέψει τους κεφτέδες στο τραπέζι: σε άνετο μπολ ανακατεύω ένα κεσεδάκι γιαούρτι, μισό αγγούρι τριμμένο, άνιθο ψιλοκομμένο, ρίγανη, πιπέρι και λίγο ξύσμα λεμονιού. Δοκιμάζοντας προσθέτω αλάτι, καλό ανακάτεμα και γρήγορα σε μπολ στο ψυγείο να σφίξει.

Μόλις περάσει η μισή ώρα, προθερμάνετε τον φούρνο στους 200° C, απλώστε σε λαμαρίνα λαδόκολλα και αλείψτε την με 2 κ.σ. λάδι. Βάλτε λάδι στα χέρια σας και πλάστε τον κιμά σε κεφτέδες, κάπως μεγάλους, να γεμίζουν σχεδόν τη χούφτα γιατί θα σφίξουν στο ψήσιμο, και μοιράστε τους στη λαδόκολλα. Κάθε τόσο ανανεώστε το λάδι στα χέρια για να σιγουρευτείτε πως τους αλείψατε όλους. Φουρνίστε στην ίδια θερμοκρασία για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να σφίξουν.

Δοκιμάστε αν έχουν ψηθεί θυσιάζοντας έναν κεφτέ, θα πρέπει να είναι ζουμερός στο εσωτερικό και να έχει τραγανέψει απ’ έξω. Στην πιατέλα, μου αρέσει να βάζω οδοντογλυφίδες σε κάθε κεφτεδάκι, για να γλιτώνουμε πηρούνια, σερβίτσια και φασαρίες. Το μπολ με το τζατζίκι από δίπλα έτοιμο για βουτιές.

Για τους υπομονετικούς:
Όσο περισσότερο μείνει στο ψυγείο ο κιμάς, τόσο πιο νόστιμος θα είναι χάρη στα μυρωδικά και το μπούκοβο. Όταν έχω χρόνο, τον αφήνω σκεπασμένο ως και 4 ώρες. Επίσης δοκιμάστε να σοτάρετε το κρεμμύδι στο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο (1 κ.σ.) πριν αρχίσετε το ζύμωμα και οι κεφτέδες θα αποκτήσουν λίγη παραπάνω γλύκα. Από τη Βέρα Φλώρου, φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr

 Πηγή: bostanistas





Share on Google Plus

About LamiaTimes.gr

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment