Κόκορας κρασάτος!

Κόκορας κρασάτος 
Κόκορας κρασάτος και μάλιστα ελευθέρας βοσκής! Ένα νοστιμότατο, παραδοσιακό πιάτο που το τιμούν ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα! Είναι αλήθεια ότι το απολαμβάνουμε αρκετά σπάνια αλλά τη νοστιμιά του τη θυμόμαστε για καιρό! Εκπληκτικό φαγητό και μάλλον εύκολο, αρκεί να βρούμε το βασικό του υλικό, δηλαδή κόκορα χωριάτικο! Αυτός θα δώσει ιδιαίτερη νοστιμιά στη σάλτσα που θα την ευχαριστηθούμε, χωρίς ενοχές, πάνω σε χονδρά μακαρόνια ή χυλοπίτες! Κι αν έχουμε και χωριάτικη μυζήθρα, όπως απαιτεί η παράδοση, τότε θα έχουμε το τέλειο πιάτο!
Τα Υλικά 
1 κόκορας (1 ½ με 2 κιλά) κομμένος μερίδες
½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια, τριμμένα
1 κουτί ντοματάκια κονσέρβα
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
5-6 κόκκοι μπαχάρι
2 ξυλάκια κανέλα
4-5 καρφάκια γαρίφαλα
1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη
Ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα 
Χονδρά μακαρόνια ή χυλοπίτες βρασμένα και ζεματισμένα με ελαιόλαδο καλής ποιότητας ή φρέσκο βούτυρο
 Τριμμένο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα
Οδηγίες 
 Πλένουμε καλά τον κόκορα, τον κόβουμε σε μερίδες, αν δεν είναι κομμένος, αφαιρώντας το περισσότερο δέρμα του. Τον ζεματίζουμε για 2-3 λεπτά και μετά τον στραγγίζουμε. Σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κομμάτια του κόκορα καλά, απ’ όλες τις πλευρές. Κάθε ένα ροδισμένο κομμάτι, το βγάζουμε σε ένα πιάτο.
 Όταν ροδίσουν όλα τα κομμάτια, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Μετά προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε να μοσχομυρίσουν. Σε άκρη της κατσαρόλας ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας αδιάλυτο και τον ανακατεύουμε να καραμελώσει. Προσθέτουμε και τα κομμάτια του κόκορα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα ντοματάκια λιωμένα και τόσο ξεστό νερό, όσο να σκεπάζεται ό κόκορας. Προσέχουμε να υπάρχει άνεση στην κατσαρόλα και να μην σκεπάζει το ένα κομμάτι το άλλο. Βράζουμε το φαγητό πάνω σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένο, ελέγχοντας την ποσότητα της σάλτσας. Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι, αν έχει μαλακώσει ο κόκορας. Τότε προσθέτουμε το αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα του.
Τον σερβίρουμε ζεστό και τον συνοδεύουμε με χονδρά μακαρόνια ή χωριάτικες χυλοπίτες και αρκετή τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι. Μην ξεχάσετε να το συνοδεύσετε με το υπόλοιπο κόκκινο κρασί! Στην υγειά σας και καλή όρεξη!

http://helengrblog.blogspot.gr
 
Share on Google Plus

About LamiaTimes.gr

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment