Αφράτο σπανακό-«σουφλέ»

Υλικά

  • 12 φύλλα κρούστας
  • 1 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • λίγα φυλλαράκια δυόσμου
  • 1 φλιτζάνι κατίκι
  • 6 αβγά (χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια)
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • λίγο αλάτι και πιπέρι
  • ελαιόλαδο για τα φύλλα

Eκτέλεση

Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα βάζουμε σε σουρωτήρι με το σπανάκι, τον άνηθο και τον δυόσμο. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, τα «μαραίνουμε» τρίβοντας με τα χέρια και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Καβουρδίζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο μαζί με το αλεύρι για 5-6 λεπτά και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε ζωηρά με τον αβγοδάρτη σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Την αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το μείγμα των χορταρικών καλά στυμμένο, το κατίκι, τους κρόκους των αβγών και το αλατοπίπερο.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε απαλά στη γέμιση. Απλώνουμε τα μισά φύλλα ελαφρώς λαδωμένα σε οβάλ πυρέξ, βάζουμε μέσα τη γέμιση και γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα, χαράζουμε την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με 1 φλιτζάνι νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα και 20 λεπτά.
Σημ.: Αυτή η μυρωδάτη πίτα είναι ωραία ακόμη και κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: thecookbook
Share on Google Plus

About LamiaTimes.gr

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment