Κεφάλαια άνω των 200 εκατ. ευρώ για 20 έργα υποδομής, στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, διεκδικεί, σύμφωνα με πληροφορίες της "Α", αυτή την περίοδο η Ελλάδα από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» [Connecting Europe Facility (CEF)].
Τα συγκεκριμένα έργα έρχονται σε συνέχεια συμφωνιών άνω των 730 εκατ. ευρώ που υπέγραψε τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Οικονομίας για την ολοκλήρωση, μεταξύ των άλλων, της νέας διπλής ηλεκτροδοτούμενης σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Τιθορέα - Λιανοκλάδι - Δομοκός, 106 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 430,3 εκατ. ευρώ, και την κατασκευή της σιδηροδρομικής υποδομής στο τμήμα Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Πατρών, προϋπολογισμού 290,6 εκατ. ευρώ.
Αυτά όμως δεν είναι τα μοναδικά έργα τα οποία η χώρα διεκδικεί να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», όπως ανέφεραν στην "Α" στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.
Ο συγκεκριμένος Μηχανισμός, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, μετά τη σχετική ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, τη Γενική Διεύθυνση της Ε.Ε. DG MOVE και το ΙΝΕΑ, με αντικείμενο τον χρηματοδοτικό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη / Connecting Europe Facility (CEF)» σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα, συμβάλλει στη δημιουργία και την ανάπτυξη έργων υποδομής, στους τρεις τομείς των Μεταφορών, της Ενέργειας και των Τηλεπικοινωνιών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να αναπτύξουν ενιαίο εκσυγχρονισμένο ιστό που θα διευκολύνει τις συνεργασίες και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Εν τω μεταξύ και σε ό,τι αφορά τις προσκλήσεις για τέσσερις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ για τις οποίες έχει γίνει προδημοσίευση από τα μέσα Οκτωβρίου, θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Α", καθορίσθηκαν τα κριτήρια, τα οποία έχουν πάει προς έγκριση στην Επιτροπή Παρακολούθησης, ενώ αναμένεται να ανοίξουν οι επίσημες προσκλήσεις online στις 2 Φεβρουαρίου, όπου θα παραμείνουν ανοικτές έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά εφόσον εγκριθεί η ηλεκτρονική αίτησή τους.
 
Αλεξ. Γκ.

avgi.gr