Φθιώτιδα: Εξαπατούσαν ηλικιωμένους με το πρόσχημα ότι είναι υπάλληλοι της Δ.Ε.Η.

Εξιχνιάσθηκαν δύο απάτες και μία απόπειρα απάτης σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Φθιώτιδας, τους οποίους οι δράστες προσέγγιζαν με το πρόσχημα ότι είναι υπάλληλοι της Δ.Ε.Η.
Από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας ταυτοποιήθηκε, ως ένας εκ των δραστών, 34χρονος ημεδαπός, ο οποίος έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Διωκτικές Αρχές για παρόμοιες περιπτώσεις
Σε βάρος του, καθώς και των αγνώστων συνεργών του, σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτες & κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση

Εξιχνιάσθηκαν, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας που διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, δύο απάτες και μία απόπειρα απάτης, σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών, οι οποίες διαπράχθηκαν πριν από λίγες ήμερες σε περιοχές της Φθιώτιδας.
Ταυτοποιήθηκε ως ένας εκ των δραστών, 34χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου, καθώς και σε άγνωστο αριθμό συνεργών του, σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτες & κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
Ειδικότερα, από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 34χρονος, μαζί με τους συνεργούς του, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται, προσέγγιζαν, κατά περίπτωση, τα ηλικιωμένα θύματά τους, με το πρόσχημα ότι είναι υπάλληλοι της Δ.Ε.Η. και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά.
Συγκεκριμένα:
  • Πρωινές ώρες της 17-12-2015, στην περιοχή του Λιανοκλαδιού, ο 34χρονος απέσπασε από 72χρονη το χρηματικό ποσό των (50) ευρώ, ενώ στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή, μαζί με δύο (2) ακόμη συνεργούς του, με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του.
  • Μεσημβρινές ώρες της 17-12-2015, στην περιοχή του Καραβόμυλου, ο 34χρονος, μαζί με έναν ακόμη συνεργό του, εξαπάτησαν 82χρονη με την υποτιθέμενη ιδιότητά τους, κατάφεραν να εισέλθουν στην οικία της και εκμεταλλευόμενοι ολιγόλεπτη απουσία της, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (640) ευρώ.
  • Απογευματινές ώρες της 23-12-2015, στην περιοχή Αυλάκι Στυλίδας, ο 34χρονος προσπάθησε να εξαπατήσει 70χρονη, με το πρόσχημα ότι υφίσταται βλάβη στην οικία της. Οι προθέσεις του όμως έγιναν αντιληπτές από την ίδια και τον 82χρονο σύζυγό της και τράπηκε σε φυγή.
Σημειώνεται ότι ο 34χρονος έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Διωκτικές Αρχές για παρόμοιες υποθέσεις, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι συνεργοί του, καθώς και να διακριβωθεί όλο το φάσμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας.
Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας , στο πλαίσιο της πρόληψης ανάλογων περιστατικών, παραθέτει χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πείθονται εύκολα από άγνωστα άτομα που επικοινωνούν μαζί τους τηλεφωνικά ή τους προσεγγίζουν με σκοπό την εξαπάτησή τους.
Σημειώνεται ότι οι επιτήδειοι ενεργούν μεθοδικά, συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικές με τα υποψήφια θύματά τους και χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα, όπως ότι είναι γνωστοί συγγενών τους, λογιστές, εφοριακοί, υπάλληλοι Δημόσιων Επιχειρήσεων, γιατροί, νοσοκόμοι κ.λ.π. και ακολούθως ζητούν χρήματα με την παράθεση ψευδών γεγονότων ως αληθινών.
Αναλυτικότερα:
  • Μην πείθεστε εύκολα από άτομα, που είτε επικοινωνούν μαζί σας τηλεφωνικά, είτε σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών σας προσώπων.
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό - συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν, με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα, να εισέλθουν στην οικία σας.
  • Μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Επισημαίνεται ότι από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Επισημαίνεται ότι χρήσιμες πληροφορίες για την αποφυγή περιπτώσεων απάτης, καθώς και της μεθοδολογίας που χρησιμοποιούν οι δράστες, είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, www.hellenicpolice.gr - Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές. 


Share on Google Plus

About LamiaTimes.gr

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment