Εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Δομοκού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη


ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ
Δομοκός, 19-12-2015
 Την 18 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Δομοκού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη.
Στην εκδήλωση  συμμετείχαν παιδιά Μεταναστών δεύτερης γενιάς, τα οποία επιχείρησαν την παρουσίαση της κουλτούρας τους μέσα από φωτογραφίες και ποιήματα..
Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από  τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών κ. Γ. Ιτούδη, την κα Νίνα Βασιλοπούλου  μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, το Δημοτικό Σύμβουλο Δομοκού  και Εκπρόσωπο της Ελάσσονος Μειοψηφίας κ. Νιάνιο Χρήστο, την εθελόντρια εκπαιδευτικό στη διδασκαλία της Αλβανικής Γλώσσας κα Άλμα Χάνη και την Προϊσταμένη του Τμήματος Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικής Ένταξης  Ν. Φθιώτιδας της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κα Δήμητρα Καραγιάννη, η οποία ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για των κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας
Όλες οι ομιλίες εστίασαν στη μεγάλη  συμβολή των μεταναστών στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την οικονομία, καθώς οι  μετανάστες προσφέρουν τις ικανότητές τους, τη γνώση και το δυναμικό τους στις κοινωνίες  που τους φιλοξενούν. Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα της αξιοπρεπούς διαμονής των μεταναστών στις κοινωνίες υποδοχής τους, προς όφελος όλων, ημεδαπών και μεταναστών.

Ομιλία κας Ν. Βασιλοπούλου
Καλησπέρα σας
Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας στην αποψινή εκδήλωση που πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη.  Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κα Καραγιάννη Δήμητρα , Προϊσταμένη του Τμήματος Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικής Ένταξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και είναι εδώ μαζί μας να μας ενημερώσει για την χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.
Η διεθνής μετανάστευση αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του παγκόσμιου χώρου. Η διαχείριση  της μετανάστευσης προς όφελος όλων είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας. Κάθε χρόνο, η Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες αποτελεί την  ευκαιρία να εστιάσουμε  την προσοχή μας σ’ αυτή την πρόκληση, αλλά  και  να τιμήσουμε τη μεγάλη  συμβολή των μεταναστών στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την οικονομία.
Η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τους εργαζόμενους μετανάστες. Οι μετανάστες προσφέρουν τις ικανότητές τους, τη γνώση και το δυναμικό τους στις κοινωνίες  που τους φιλοξενούν. Η παρουσία τους προωθεί την ανταλλαγή ιδεών και συμβάλλει  στην πολιτισμική και επιστημονική πρόοδο.
Ωστόσο, η μετανάστευση δημιουργεί πολλές δυσκολίες και εγείρει κατανοητές ανησυχίες σε πολλούς τομείς. ‘Έτσι,  αν θέλουμε  η μεταναστευτική πολιτική να είναι  αειφόρος και αποτελεσματική και τα οφέλη από τη μετανάστευση  να γίνουν πλήρως αντιληπτά , πρέπει να διαλύσουμε τους μύθους και τα ξενοφοβικά στερεότυπα και να αντιμετωπίσουμε τα αληθινά προβλήματα.  Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη για να διασφαλίσουμε το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και των οικογενειών τους.
Οι κοινωνίες μας θα ήταν φτωχότερες  χωρίς τη συνεισφορά των μεταναστών. Σήμερα, καθώς τιμούμε τη συμβολή τους, ας προσπαθήσουμε  να διαφυλάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού που περνούν τα σύνορα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Ομιλία Προέδρου ΣΕΜ κ. Γ. Ιτούδη
Το 1990, η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την εστία τους με στόχο την αναζήτηση εργασίας ή μιας καλύτερης ζωής παγκοσμίως, και βρίσκονται εκτεθειμένοι στους κινδύνους που δημιουργεί η διεθνής οικονομική ύφεση και η κρίση των αγορών, όπως η φτώχεια, ο στιγματισμός, οι διακρίσεις και η κακοποίηση, σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μετανάστευση, αναμένεται να αγγίξει τα 405 εκατ. μέχρι το 2050, δηλαδή το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η σύνδεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το ευαίσθητο θέμα της μετανάστευσης, καθώς και η ουσιαστική εμπλοκή της στη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν στους Μετανάστες, συνιστούν αντικείμενο ύψιστης προτεραιότητας, μολονότι η ένταξη των μεταναστών και η καταπολέμηση των διακρίσεων δεν αξιολογούνται υψηλά στην κλίμακα των προτεραιοτήτων της τοπικής κοινωνίας.

Η Τοπική αυτοδιοίκηση έχει τον πρώτο και κύριο λόγο στο να διαμορφώσει ένα κοινωνικό περιβάλλον ανοχής απέναντι στο διαφορετικό, να προάγει τον πολιτισμό του άλλου και αλληλεγγύης στον ξένο, έχοντας πάντα ως Έλληνες στη συλλογική μας συνείδηση, ισχυρές μνήμες μετανάστευσης.

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας διαδραματίζει σηµαντικό ρόλο ως προς την επιλογή της είτε ως χώρα τελικού προορισμού, είτε ως ενδιάμεσου προορισμού -«διαβατική» χώρα- από τους μετανάστες καθότι η μορφολογία των ελληνικών συνόρων και η δυσκολία φύλαξής τους διευκολύνει την είσοδο αλλοδαπών.

Τη δεκαετία του 80 με την έξαρση του φαινομένου της μετανάστευσης η  αρχική αντίληψη που επεκράτησε ήταν ότι έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση "φιλοξενούμενων εργατών", οι οποίοι θα βοηθούσαν απλώς την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, κάτι που ήταν, λίγο ως πολύ, αποδεκτό από τα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Με τον χρόνο όμως έγινε σαφές ότι δεν επρόκειτο να διατηρηθεί επί πολύ αυτό το καθεστώς.
Ο θεσμός των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών ως συμβουλευτική δομή, είναι ένα σύγχρονο εργαλείο που προωθεί τη συμμετοχή στα κοινά, την αντιπροσώπευση και την υπεράσπιση των συμφερόντων των μεταναστών, σε τοπικό επίπεδο, και πιστεύουμε και προπαντός θέλουμε να αξιοποιηθεί.

Στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών πολλές φορές συνεργάστηκαν μετανάστες και ημεδαποί σε δράσεις εθελοντισμού, όπως αυτές των αισθητικών παρεμβάσεων σε χαρακτηριστικά σημεία του Δήμου όπως ο ελαιοχρωματισμός του Δημοτικού Θεάτρου αλλά και δράσεις καθαριότητας,  επιβεβαιώνοντας  την ανάγκη συνύπαρξης και συνεργασίας για την επίτευξη στόχων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ομιλία της κας Αλμα Χανη Εκπαιδεύτριας της Αλβανικής Γλώσσας
Κατ’ αρχήν   θα ήθελα να  σας ευχαριστήσω  θερμά  για   την  πρόσκληση σας και την συμμετοχή  μας σ’ αυτήν την  σημαντική  εκδήλωση . 
Σας  μιλώ  ως εκπαιδευτικός  της αλβανικής  γλώσσας  που για την τέταρτη συνεχή  χρόνια  διδάσκω  στα παιδιά των μεταναστών  αλβανικής καταγωγής στο Δήμο σας , παρ’όλες   τις  δυσκολίες  που αντιμετωπίζουμε  τα τελευταία  χρόνια . Χάρη της υποστήριξής  σας  ,στην  συνεργατικότητα, την αισιοδοξία ,το πείσμα  και τη θετική  διάθεση  όλων  μας , καταφέραμε να λειτουργήσει  η δράση  που αφορά στην  εκμάθηση της  γλώσσας  και του  πολιτισμού  της  χώρας  μας. Γ ‘αυτό  θέλω  να ευχαριστήσω  θερμά τον Δήμαρχο και το  Δημοτικό  Συμβούλιο του Δήμου Δομοκού και όλους όσους μας στήριξαν και μας στηρίζουν.
Ανάμεσα σας γνωρίσαμε , αγγίξαμε την αληθινή  δημοκρατία,  αυτή τη δημοκρατία  και το πολιτισμό  που έχει φωτίσει  όλο  τον κόσμο.
 Και τώρα θα ήθελα να σας  πω πολύ σύντομα την σημαντικότητα της μητρικής  γλώσσας και το ρόλο που παίζει  στην  παιδεία.
Παιδεία: Η μαγική  λέξη της δημοκρατίας  της ειρηνική  συνύπαρξης , της  βελτίωσης  των σχέσεων με τους γείτονες. Θεωρούμε ότι  είναι σημαντικό για τα παιδιά  μας να μάθουν τη γλώσσα των γονιών τους, για να  επικοινωνούν καλύτερα  με τους συγγενείς  τους , να μην ξεχάσουν την πατρίδα  για να μπορούν να γυρίσουν εκεί  εφόσον το θελήσουν. Η εκμάθηση  της μητρικής  γλώσσας  ανεβάζει την  αυτοπεποίθηση  των  παιδιών μας ,διότι  όταν  έχεις  γνώσεις , μπορείς  και υποστηρίζεις τη γνώμη σου άφοβα . Ακόμα το να μπορούν  να συνδυάσουν  ισότιμα  δυο κουλτούρες  την αλβανική  και  την ελληνική,  τους  δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν ομαλά  στην ελληνική κοινωνία  και  στο  ελληνικό  σχολείο ,  χωρίς  προκαταλήψεις  και  κόμπλεξ.  Να μαθαίνεις  την  γλώσσα  σου  δεν είναι  μόνο  πλεονέκτημα, είναι πρωτίστως, δικαίωμα κάθε  λαού, εγγεγραμμένο στη Διακήρυξη των Ανθρώπινων  Δικαιωμάτων.  Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα μετά  από  τόσα  χρόνια,  κάποιοι  από  μας   φοβούμενοι  την προκατάληψη  της κοινωνίας  κρύβουμε την καταγωγή μας ότι είμαστε  Αλβανοί  και είμαστε απρόθυμοι να στείλουμε τα παιδιά  μας στο συμπληρωματικό μάθημα  Αλβανικής  γλώσσας . Κάθε  γλώσσα  είναι κοινή  περιουσία της Ανθρωπότητας , και  γι’ αυτό είναι  υποχρέωση κάθε πολίτη η υπεράσπιση και η διατήρηση της.
Κάθε πουλί  τραγουδάει  το τραγούδι  του, κάθε λαός την γλώσσα του.
Αλλά  το  ίδιο  μαζί,  τραγουδάνε,  Ειρήνη  σ’ όλο  το κόσμο  να κυριαρχεί.
Ευχαριστώ
 Σας εύχομαι καλές γιορτές με υγεία και αγάπη !


Η Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού για την Παγκόσμια μέρα Μετανάστη 


      Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών, απευθύνoυμε θερμό χαιρετισμό στους χιλιάδες Έλληνες μετανάστες που ζουν σε χώρες του εξωτερικού, ειδικά τους νέους μετανάστες που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, στους δεκάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους χιλιάδες πρόσφυγες που δημιουργούν οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στη Συρία
Οι  εικόνες των πνιγμένων βρεφών και των εξαθλιωμένων προσφύγων που πνίγονται και ταλαιπωρούνται καθημερινά στο Αιγαίο, που βιώνουν την καταστολή και το κυνηγητό στην Ειδομένη και σε άλλα σημεία χωρών της Ε.Ε., δεν μας αφήνουν αδιάφορους.

Δεν μας αφήνει αδιάφορους το γεγονός ότι εκατομμύρια προσφυγόπουλα, παιδιά στην ηλικία των παιδιών και των εγγονών μας, αντί να βρίσκονται στο σχολείο, να μορφώνονται και να έχουν τη φροντίδα που δικαιούνται, ζούν καθημερινά μέσα στον κίνδυνο για να ξεφύγουν από την κόλαση του πολέμου και της φτώχειας.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους, εξαιτίας των πολέμων και των επεμβάσεων που οργανώνουν και υποστηρίζουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, σε Συρία, Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Αυτή είναι η απανθρωπιά ενός συστήματος που εξωθεί στη μετανάστευση και την προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους, αποβλέποντας στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.

Οι κυνηγημένοι πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις βόμβες που τους σκοτώνουν στις πατρίδες τους, έρχονται αντιμέτωποι με την καταστολή της Ε.Ε. που τους πνίγει στη Μεσόγειο. Μας εξοργίζει το γεγονός να μιλάνε για δημοκρατία στη Μέση ανατολή και σε χώρες στην ευρύτερη περιοχή, αυτοί που βρίσκονται πίσω από κάθε πολεμική σύγκρουση και εμφύλια διαμάχη. Οι ίδιοι που έφτιαξαν και εξόπλισαν τους μισθοφόρους τζιχαντιστές και τώρα τους αξιοποιούν για νέους πολέμους, νέα καταστολή και αυταρχισμό στους λαούς. Αυτοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδίζουν και μετά χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους μετανάστες, ανοιγοκλείνουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, ανάλογα με τα συμφέροντα των βιομηχάνων για φθηνό εργατικό δυναμικό. Αυτοί που εφαρμόζουν τις συνθήκες, όπως Δουβλίνο 1 - 2 και Σένγκεν, που εγκλωβίζουν στη χώρα μας ανθρώπους εμποδίζοντάς τους να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ωθεί στην πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας μας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή, με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για «μέτωπο ενάντια στην τρομοκρατία»,  με τις προτάσεις της για νέα βάση του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο, με την ενίσχυση των σχέσεών της με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την επίσκεψη του Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη χώρας μας πριν λίγες μέρες. Με αυτή την τακτική ανοίγει επικίνδυνους για το λαό δρόμους!

Δεν πρέπει  να επιτρέψουμε να πιάσει τόπο το δηλητήριο της φασιστικής – ναζιστικής προπαγάνδας  της Χρυσής Αυγής που καλεί να «βγει στο Αιγαίο ο στρατός και βουλιάξει τις βάρκες, να πνίξει τους πρόσφυγες», που στοχοποιεί  τους  κυνηγημένους πρόσφυγες την ίδια στιγμή που υποστηρίζει φανατικά το σύστημα που γεννά την προσφυγιά και τη μετανάστευση.
         Ο Μεταναστευτικός Κώδικας δεν αντιμετωπίζει τα οξυμμένα προβλήματα των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας. Ο συγκεκριμένος Κώδικας δεν ασχολείται καθόλου ούτε με τους χιλιάδες μετανάστες που ζουν κι εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα "χωρίς χαρτιά", ούτε με τους επίσης χιλιάδες εγκλωβισμένους με τελικό προορισμό άλλα κράτη της ΕΕ, εξαιτίας του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και της Σένγκεν.
         Αλλά και για τους λεγόμενους "νόμιμους" μετανάστες, οι ρυθμίσεις του Κώδικα δεν προσφέρουν ουσιαστική βελτίωση.
      Η πενταετής άδεια παραμονής, η λεγόμενη και "άδεια επί μακρόν διαμένοντος", η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή άδεια 10ετούς διάρκειας και αφορά παλιούς μετανάστες, έχει αυστηρές προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια.
           Είναι μια Κοροϊδία, που προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, αντί για την αυτοδίκαιη απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν.
     Η Λαϊκή Συσπειρωση  καλεί Έλληνες και μετανάστες σε οργάνωση και διεκδίκηση για τη νομιμοποίηση όσων μεταναστών ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτών που ζουν πολλά χρόνια. Το ελληνικό κράτος πρέπει να εξασφαλίσει όλα τα δικαιώματα των μεταναστών στη δουλειά, στην εκπαίδευση, στην περίθαλψη, στην κοινωνία.
Ίσα εργατικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες και δυνατότητα μεταφοράς των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από και προς τις χώρες προέλευσης με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών.
    Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, ενάντια στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Συνθήκη Σέγκεν, σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες.
     Απλώνουμε χέρι αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες! Αγωνιζόμαστε ενάντια στις αιτίες που γεννούν την Προσφυγιά και τη Μετανάστευση!





Share on Google Plus

About LamiaTimes.gr

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment