Συνεδρίασε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δομοκού


ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ      
Δομοκός 11.11.2015
Συνεδρίασε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δομοκού, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Δημητρίου Τζιαχρήστα, για συζήτηση επί του απολογισμού της Αντιπυρικής Περιόδου 2015 και τη λήψη μέτρων σχετικά με την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών κατά τη χειμερινή περίοδο 2015 – 2016.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και μετά από ένα σύντομο απολογισμό της Αντιπυρικής περιόδου, η οποία έληξε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα ετοιμότητας και προετοιμασίας, αρμοδιοτήτων και συνεργασίας μεταξύ των φορέων, οι προτεραιότητες επέμβασης κάθε φορέα σε περίπτωση συμβάντος και οι απαιτούμενες ενέργειες για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα φαινόμενα αυτά. Τονίστηκε η στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των αρμόδιων φορέων, η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας, όπως και η ιδιαίτερα σημαντική συμβολή των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων, που ανταποκρίνονται πάντοτε πρόθυμα.
Έγινε αποτίμηση των ενεργειών που έγιναν τον προηγούμενο χειμώνα, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν. Αναφέρθηκαν όλες οι ενέργειες προετοιμασίας και πρόληψης που έχουν γίνει μέχρι τώρα, όπως και όσες έχουν προγραμματιστεί. Επισημάνθηκε η ανάγκη καθαρισμού της κοίτης ρεμάτων του Δήμου, διαγράμμιση οδικών αξόνων και του επαρχιακού δικτύου, αλλά και οι δυσκολίες υλοποίησης αυτών. Διαπιστώθηκαν οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και υλικά των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, που δυσχεραίνουν το έργο της αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση φαινομένων.
Αποφασίστηκε να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για μείωση των κινδύνων, όπως: κατά προτεραιότητα καθαρισμοί σε συγκεκριμένα επικίνδυνα σημεία ρεμάτων και αναζήτηση πόρων για τη διαγράμμιση, καθώς επίσης ενημέρωση πολιτών, έγκαιρη προμήθεια και διανομή αλατιού, ελεγχόμενη προσέγγιση σε δρόμους και περιοχές όταν υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

Διατυπωμένη πρόθεση του Δήμου Δομοκού είναι να αντιμετωπιστούν άμεσα όσα προβλήματα διαπιστώθηκαν και σε στενή συνεργασία με τους λοιπούς φορείς Πολιτικής Προστασίας να εξασφαλίζεται η ετοιμότητα αντιμετώπισης των κινδύνων και των δυσμενών επιπτώσεων από πλημμύρες και χιονοπτώσεις.
Πραγματοποιήθηκε δεύτερη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δομοκού μία ώρα αργότερα, στις 13:00, στον ίδιο χώρο, με αντικείμενο συζήτησης  τον Αντισεισμικό Σχεδιασμό και τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμικού φαινομένου να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών αυτού.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη διενέργειας προσεισμικού ελέγχου σε κτίρια δημόσια και κοινωφελούς χρήσης, στην ενημέρωση – εκπαίδευση του πληθυσμού, στον προσδιορισμό & έλεγχο ασφαλών χώρων συγκέντρωσης – καταφυγής του πληθυσμού και χώρων καταυλισμού, στον Προγραμματισμό της μεταβατικής στέγασης των πληγέντων (άμεση & προσωρινή στέγαση) καθώς και στην αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων.
Στη διπλή συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δομοκού παραβρέθηκαν:
Οι Εκπρόσωποι της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κ Καρακάντζας Αθανάσιος και κ. Ζώης Παναγιώτης, οι εκπρόσωποι του ΚΕ.Υ.Π. Λοχαγός κ. Κηρύκος Κωνσταντίνος και Αρχιλοχίας κ. Φύκας Δημήτριος, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δομοκού, Επιπυραγός κ. Μπάρκας Χρήστος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Δομοκού, Αστυνόμος Α΄ κ. Γκούτας Θωμάς, ο Αστυνόμος Β΄, κ. Δεληγιάννης Ιωάννης, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Δομοκού, κ. Τσούτσος Δημήτριος, ο Αντιδήμαρχος Δομοκού κ. Πουτουρούδης Σταμάτιος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ελάσσονος Μειοψηφίας κ. Νιάνιος Χρήστος και κ. Οικονόμου Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Δομοκού, κ. Οδυσσέας Χριστόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δομοκού κ. Δημήτριος Τσόγκας, ο Πρόεδρος της Τ. Κ. Κορομηλιάς κ. Γιαταγάνας Δημήτριος, η Πρόεδρος της Τ.Κ. Νέου Μοναστηρίου  κα Αφένδρα Βουβαλούδη – Τατσιαρή και η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Δομοκού κα Ζηκούλη Αικατερίνη.
Share on Google Plus

About Unknown

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment