Το κρασάκι του Σεπτέμβρη

Το κρασάκι του Σεπτέμβρη 
Βούλτεψη Μαργαρίτα Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Για τους περισσότερους από εμάς ο Σεπτέμβρης σηματοδοτεί μια έναρξη, ή μια συνέχεια, μια καινούρια σεζόν, μια καινούρια σχολική χρονιά, ένα ξεκίνημα γενικότερα. Σαφέστατα εφόσον ακολουθεί το τέλος των διακοπών... η διακοπή αυτή σταματάει και επανερχόμαστε όλοι στους καθημερινούς ρυθμούς (δουλειάς, οικογένειας, διαβάσματος, κ.α)

Αν όμως του δώσουμε την ευκαιρία και δεν τον πάρουμε από τα μούτρα και με γκρίζα διάθεση, θα δούμε ότι ο ένατος μήνας του χρόνου έχει να μας δώσει απλόχερα πολλά.

Το μικρό αυτό καλοκαιράκι, όπως πολλοί κ ορθώς, τον ονομάζουν, η φύση είναι πιο διαυγής από ποτέ, άρα μας προσφέρει τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα, ολοζώντανα και δροσερά αεράκια. Αν τύχει και ρίξει και καμιά βροχούλα δεν λείπει το φανταχτερό, πεντακάθαρο κ πολύχρωμο ουράνιο τόξο.

Επίσης από τα τέλη Αυγούστου και όλον τον Σεπτέμβρη συναντάμε την μεγαλύτερη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας, η οποία έχει πλέον ανακτήσει την ηρεμία και την γαλήνη της από την μαζική επιδρομή' του Αυγούστου.

Το καλύτερο δώρο του Σεπτέμβρη όμως είναι το κρασάκι, καθώς και όλη η παραγωγική διαδικασία για να φτάσουμε σε αυτό.

Από τον τρύγο του αμπελιού ή ακόμη καλύτερα της αμπέλου, διότι είναι γένος θηλυκού, μέχρι το πάτημα των σταφυλιών, την δημιουργία του μούστου σε κρασί μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης,... ...άντε και την παρασκευή μουσταλευριάς! Η παραγωγή κρασιού είτε γίνεται μεμονωμένα από το άτομο, για να εξασφαλίσει το κρασάκι της χρονιάς, είτε από ένα μεγάλο οινοποιείο, προϋποθέτει τέχνη και επιστήμη μαζί, αλλά δίχως καλό χώμα και μεράκι καλό κρασί δεν θα κάνεις..!

Το σύνολο των χαρακτηριστικών εκείνων που προσδίδουν την βαθμίδα της ποιότητας στο κρασί ονομάζεται terroir και προέρχεται από την Γαλλία, η οποία αναμφισβήτητα γνωρίζει από κρασιά! Αναφέρεται στη χημική σύσταση του εδάφους, την γεωγραφία αυτού, το υψόμετρο, το κλίμα και το μικροκλίμα στην περιοχή και άλλα πολλά σε συνδυασμό με τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας του κλήματος και τις γεωργικές πρακτικές του παραγωγού – καλλιεργητή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα είναι το Vinsanto της Σαντορίνης, λόγω του ηφαιστειογενούς πετρώματος του νησιού.

Οι θρεπτικές ουσίες του κρασιού και τα αναρίθμητα καλά (σωματικής και ψυχικής φύσεως) που μας προσφέρει το καλό κρασί είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους ...από αρχαιοτάτων χρόνων. «Οίνος ευφραίνει καρδίαν».

Το κρασί διαθέτει τις αντιοξειδωτικές ουσίες, τα φλαβονοειδή, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς με μια ήπια κατανάλωση.

Στις 18 Αυγούστου δημοσιεύτηκε μια έρευνα, στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal» και η οποία ήρθε για να ταράξει τα νερά; ¨Η μήπως όχι;

Μετά από μια μελέτη 24 ετών (1986-2010) και 88 084 γυναικών και 47 881 αντρών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με ελάχιστα αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ εννοεί τις συνιστώμενες ποσότητες της μεσογειακής διατροφής, δηλ 2 ποτηράκια κρασί για τους άντρες και 1 για τις γυναίκες. Αναφέρει επίσης ότι ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται για τους άντρες μη-καπνιστές, ενώ αντίθετα στις γυναίκες μη – καπνίστριες, αυξάνεται (κυρίως ο καρκίνος του μαστού), ακόμη και με 1 ποτήρι αλκοόλ/ημέρα.

Τροφή για σκέψη και τα συμπεράσματα δικά σας.

Η δική μου άποψη; Πάντα είμαι ανοιχτή στην έρευνα και στην επιστήμη και πορεύομαι με τα εκάστοτε εργαλεία. Η έρευνα είναι πολύ μεγάλη, το περιοδικό έγκριτο. Θεωρώ όμως ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα συμπεράσματα αυτής, ως οδηγία και ως σύσταση.

Ωστόσο αναμένοντας περισσότερα στοιχεία ...απολαμβάνουμε υπεύθυνα!

Στην υγεία μας!

Share on Google Plus

About Unknown

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment