Ποιές συσκευές αυξάνουν την κατανάλωση του ρεύματος

Μία από τις βασικές προτεραιότητες που έχει πλέον κάθε οικογένεια είναι να βρει τρόπους να μειώσει την κατανάλωση του ρεύματος στο σπίτι χωρίς παράλληλα να στερηθεί τις απαραίτητες χρήσεις που αυτό προσφέρει. Με άλλα λόγια: να μειώσει τη χρήση των συσκευών εκείνων που καταναλώνουν πιο πολύ ρεύμα "φουσκώνοντας" το λογαριασμό.

Για να το πετύχουμε όμως αυτό πρέπει να εντοπίσουμε ποιές είναι αυτές οι συσκευές. Κι εδώ έρχεται μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στην οποία καταγράφονται τόσο ορισμένες συσκευές που προκαλούν σπατάλη στο ρεύμα όσο και κάποιες δικές μας "κακές" συνήθειες που κάνουν το ίδιο, με αποτέλεσμα να έρχεται ανεβασμένος ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Για την έρευνα αυτή η οποία έγινε για το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο με τίτλο: «Αντίστροφη μέτρηση για κατοικίες χαμηλού άνθρακα – Countdown to Low Carbon Homes» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων «Eracobuild» της ΕΕ,   επιλέχθηκαν 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη, που έχουν ήδη κάνει κάποια ενεργειακή αναβάθμιση πρόσφατα και καταγράφηκε η εμπειρία των κατοίκων τους και οι επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσής τους. Παράλληλα, επιλέχθηκαν άλλες 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη που επιθυμούν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση, στο άμεσο μέλλον. 

Κι ενώ βέβαια μέσα από την έρευνα αυτή αναδείχτηκε καθαρά η αξία της ενεργειακής αναβάθμισης των σπιτιών καθώς οι κατοικίες που αναβαθμίστηκαν ενεργειακά είχαν σημαντική διαφορά στα έξοδα θέρμανσής τους, τα οποία μειώθηκαν μέχρι και 65% προέκυψαν και κάποια άλλα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που αφορούν τόσο συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα, όσο και δικές μας συνήθεις που φέρνουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Τα παλιά ψυγεία και γενικότερα οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές.

«Ίσως κάποιος δεν το συνειδητοποιεί, αλλά τα παλιά ψυγεία, μπορεί να μη χαλάνε εύκολα, αλλά λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα», σημείωσε 0 επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, αν. καθηγητής του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Παπαγιάννης, προσθέτοντας ότι μετρήθηκε πως η αντικατάσταση ψυγείου δύναται να αποσβεστεί μέσα σε διάστημα μόλις δύο ετών.

Γενικότερα, όπως εξηγεί ο κ. Παπαγιάννης, η επιλογή ηλεκτρικών συσκευών ανώτερης ενεργειακής κλάσης περιορίζει αισθητά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, όπως προσθέτει, ακόμα και οι ίδιοι οι κατασκευαστές ηλεκτρικών συσκευών τείνουν να περιορίζουν την ισχύ που έχουν τα νεότερα μοντέλα, ιδίως στις ηλεκτρικές σκούπες, καθώς τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούσαν μοντέλα χιλιάδων watt.

2. Το πιστολάκι.

Μία από τις εκπλήξεις που επιφύλασσε η έρευνα στις 40 κατοικίες είναι ότι το γνωστό …πιστολάκι που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν για να στεγνώσουν γρήγορα τα μαλλιά τους είναι μία από τις πλέον ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές – περισσότερο ακόμη και από …το σίδερο.

3. Οι δικές μας συνήθειες που …καταναλώνουν ρεύμα.

Μέσα από την έρευνα επιβεβαιώθηκε τέλος, ότι όταν αφήνουμε στο σπίτι ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση stand by σπαταλάμε ρεύμα, ενώ το ίδιο συμβαίνει κι όταν αφήνουμε κάποιες συσκευές να φορτίζουν για ώρες (κινητά, PC κλ.π.) ενώ αυτές χρειάζονται πολύ λιγότερο χρόνο για μία πλήρη φόρτιση.

Για να περιορίσουμε λοιπόν την κατανάλωση του ρεύματος και το ύψος των λογαριασμών που πληρώνουμε μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα απλά: 

> Ν' αποσυνδέουμε από την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε κι όχι να της αφήνουμε μονίμως σε κατάσταση αναμονής. Κι εάν π.χ. για το ψυγείο αυτό δεν είναι δυνατό, είναι για τις τηλεοράσεις, το στερεοφωνικό και όλες τις άλλες συσκευές που βρίσκονται στο σπίτι και μάλιστα σε …μεγαλύτερες της μίας ποσότητες. Μία έξυπνη επιλογή μάλιστα θα ήταν η χρήση κάποιου πολύμπριζου μ' ένα κεντρικό on/off κουμπί.

> Επίσης, να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί όταν αφήνουμε μία συσκευή να φορτίσει. Κι είναι πολλές αυτές οι συσκευές πλέον: laptop, tablet, κινητά, φωτογραφικές μηχανές και τόσες άλλες. Έτσι, όταν ένα κινητό τηλέφωνο χρειάζεται περίπου μία – μίαμισυ ώρα για πλήρη φόρτιση, το να παραμένει όλο το βράδυ συνδεδεμένο στο ρεύμα δεν του προσφέρει τίποτε ενώ αντίθετα επιβαρύνει χωρίς λόγο την τσέπη μας.

> Τέλος, εφόσον φυσικά υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, αρχίζουμε ν' αντικαθιστούμε κάποιες παλιές ηλεκτρικές συσκευές με νέες, υψηλής ενεργειακής κλάσης, καθώς με την κίνηση αυτή θα πετύχουμε σημαντική εξοικονόμηση στο ρεύμα που καταναλώνουμε για τις βασικές λειτουργίες του σπιτιού μας και συνεπακόλουθα σημαντική οικονομία στον οικογενειακό προυπολογισμό. 


- See more at: http://praktikesidees.gr
Share on Google Plus

About Unknown

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment