Η Μυζήθρα

Μυζήθρα 
Ένα τυρί που φτιάχνεται σ΄ όλη την Ελλάδα,μιας και προέρχεται από το τυρόγαλο της τυροκόμησης ενός άλλου τυριού.Μέσα στο τυρόγαλο προστίθεται λίγο φρέσκο γάλα,ζεσταίνεται κόβεται και πάλι με λίγη πυτιά, και προκύπτει ένα μαλακό φρέσκο τυρί σχεδόν άπαχο απαλής , αδιάφορης γεύσης.Βέβαια να ξέρετε ότι έχει τα λιπαρά του και γι αυτό δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες σε περίπτωση δίαιτας . Αν αλατιστεί ωριμάζει και σκληραίνει και τότε χρημοποιείται στα μακαρόνια. Έχει κατά μέσο όρο 70% υγρασία,και 50% λιπαρά επί ξηρού.Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και συνοδεύει φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Παρασκευή μυζήθρας
Μια απλή εκδοχή συνταγής για παρασκευή μυζήθρας είναι ως εξής: Παίρνουμε τρία κιλά φρέσκο γάλα. Το βάζουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση και φουσκώσει ρίχνουμε ένα & 1/4 ποτήρι του κρασιού ξύδι (αντί για ζωική πυτιά), ανακατεύουμε και το αφήνουμε περίπου πέντε λεπτά για να κόψει. Κατόπιν το χύνουμε σε ένα τουλπάνι (είδος υφάσματος) δένουμε τις τέσσερις πλευρές του και την αφήνουμε να στραγγίξει. Όταν στερεοποιηθεί τη βγάζουμε από το τουλπάνι και την αλείφουμε με χονδρό αλάτι.

 Πάντως η πιο γνωστή εκδοχή είναι με χρήση του τυρόγαλου που μένει από την αποστράγγιση κατά την παρασκευή άλλων τυριών.

http://www.eliasmamalakis.gr
https://el.wikipedia.org
Share on Google Plus

About Unknown

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment