Οι 6 ανατροπές για όλους τους αγρότες

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Οι 6 ανατροπές για όλους τους αγρότες

Εκ βάθρων αλλαγές σε φορολογία και επιδοτήσεις προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τους αγρότες. Ερχονται φοροελαφρύνσεις για τους κατά αποκλειστικό επάγγελμα -και νέους- αγρότες, αυστηροποιείται ο όρος «αγρότης» με σημαντική αύξηση του εισοδήματος που θα προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες, ανασυγκροτείται ο μηχανισμός καταβολής των επιδοτήσεων, εισάγεται «Κάρτα Αγρότη» για αναλήψεις έναντι και μέχρι του ποσού των επιδοτήσεων που δικαιούται.

Εξι ανατροπές στον αγροτικό τομέα προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
Το σχέδιο περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις για τους κατά αποκλειστικό επάγγελμα -και νέους- αγρότες, αυστηροποίηση του όρου αγρότης με σημαντική αύξηση του εισοδήματος που θα προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες, ανασυγκρότηση του μηχανισμού καταβολής των επιδοτήσεων με σκοπό την παύση επιβολής προστίμων και καταλογισμών για τη χώρα που έχουν ήδη φτάσει τα 2 δισ. ευρώ και πρέπει να επιστρέψει, αλλά και «Κάρτα Αγρότη» για αναλήψεις έναντι και μέχρι του ποσού των επιδοτήσεων που δικαιούται.
Αλλαγές στο «πακέτο» των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να ψηφιστούν τον ερχόμενο Οκτώβριο από τη Βουλή για τη φορολογία των αγροτών σχεδιάζει η κυβέρνηση, «ψαλιδίζοντας» την αύξηση του συντελεστή των αγροτών που έχει συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν τον Οκτώβριο από τη Βουλή.
Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, μιλώντας στο «Εθνος» υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει το 2016 να είναι πολύ περιορισμένη για τους κατά αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες, αλλά και τους νέους αγρότες.
Συγκεκριμένα, η πρώτη ανατροπή στον αγροτικό τομέα θα αφορά σε ειδική φορολογική μέριμνα (ελάφρυνση) για τους αγρότες που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Για να μην αξιοποιούν όμως τον χαρακτηρισμό του αγρότη απολαμβάνοντας πλεονεκτήματα διάφοροι ετεροεπαγγελματίες, θα γίνει πιο αυστηρός ο χαρακτηρισμός του αγρότη. Συγκεκριμένα θα απαιτείται να έχει τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από το αγροτικό επάγγελμα, από 35% που είναι σήμερα.
Οι νέοι κανόνες
Παράλληλα, θα εφαρμοσθούν με αυστηρότητα οι κανόνες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής βάσει των οποίων αποκλείονται από τις επιδοτήσεις τα φυσικά πρόσωπα που έχουν κάτω από το 5% του εξωγεωργικού εισοδήματός τους από άμεσες ενισχύσεις. Βάσει αυτών ενισχύσεις δεν θα λαμβάνουν και οι εταιρείες που δεν έχουν κύριο στόχο τους τη γεωργία. Οι γεωργικές δραστηριότητες θα πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 του τζίρου τους.
Η υποχρεωτική τήρηση των βιβλίων εσόδων-εξόδων από όλους τους κατόχους γεωργικής εκμετάλλευσης με έσοδα πάνω από 5.000 ευρώ αποτελεί σύμφωνα με τα όσα λέει στο «Εθνος» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, τον θεμέλιο λίθο για να μπει τέλος στη φοροδιαφυγή των μεσαζόντων.
Στις αλλαγές θα συμπεριληφθεί η δυνατότητα εκ μέρους των αγροτών να αναγνωρίζουν περισσότερες δαπάνες ως έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα, μεταξύ των οποίων και οι αμοιβές της οικογενειακής εργασίας για την καλλιέργεια.
Η αυστηροποίηση και ο έλεγχος του συστήματος θα βοηθήσει σημαντικά τους πραγματικούς επαγγελματίες παραγωγούς φορολογικά, θα συμβάλει στην άνοδο των τιμών παραγωγού, θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, θα περιορίσει τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις, θα συμβάλει στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και θα μειώσει αισθητά τις τιμές καταναλωτή.
Παράλληλα, εισάγεται η «Κάρτα του Αγρότη», με την οποία ο αγρότης θα μπορεί να κάνει αναλήψεις και να χρηματοδοτεί τις εργασίες της εκμετάλλευσής του σε ετήσια βάση, έναντι και μέχρι του ποσού των κοινοτικών επιδοτήσεων που δικαιούται.
Η ηγεσία του υπουργείου προωθεί ήδη την ανασυγκρότηση του διοικητικού μηχανισμού διαχείρισης και καταβολής των πληρωμών, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα και να εξασφαλιστεί ότι οι αγρότες θα εισπράττουν έγκαιρα τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Με την ανασυγκρότηση αυτή θα μειωθούν εντυπωσιακά τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι καταλογισμοί που πρέπει να επιστρέψει η χώρα μας έχουν φτάσει σήμερα τα 2 δισ. ευρώ.
Δημιουργείται φορέας αξιοποίησης της αγροτικής γης, χρησιμοποιώντας προς άμεση βελτίωση και χρήση χιλιάδες στρέμματα σχολάζουσας δημόσιας γης για αγροτική παραγωγή. Η αξιοποίηση της περιουσίας για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας θα βασίζεται -σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- σε τέσσερις πυλώνες:
• Να δίνονται γεωργικές εκτάσεις με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης.
• Να καλλιεργούνται για ζωοτροφές ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
• Να μπορούν να αποτελέσουν εγγυήσεις για τραπεζική μόχλευση (διαδικασία ανάληψης χρέους με σκοπό την έναρξη, συνέχιση ή επέκταση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας) και χρηματοδότηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα.
• Να υπάρξει λύση με νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων αποφέροντας έσοδα στο Δημόσιο.
Κέντρα ελέγχου
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους αγρότες περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενιαίων κέντρων ελέγχου της πρωτογενούς παραγωγής που θα περιλαμβάνουν όλους τους ελέγχους των φορέων που δραστηριοποιούνται στις αγροτικές περιοχές.
Στις προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου βρίσκεται και η ενίσχυση μέσω κινήτρων με τις δυνατότητες που δίνει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης της γεωργικής παραγωγής (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών), ώστε να συμβάλουν τόσο στη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας, όσο και στην αύξηση των τιμών των εμπορεύσιμων προϊόντων.
Στο πλαίσιο της νέας αγροτικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση προβλέπεται η δημιουργία συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους, κτηνιάτρους και οικονομολόγους, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στον τομέα των γεωργικών εφαρμογών στην ελληνική περιφέρεια. Το κόστος θα καλυφθεί με κονδύλια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επίσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την απελευθέρωση της ημερομηνίας λήξης του γάλακτος, η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στη σχετική νομοθεσία για να εδραιώσει το πρότυπο «Ελληνικό Σήμα» που έχει επεξεργαστεί ο ΕΛΓΟ.
Η ΝΕΑ ΚΑΠ
Ποιοι δικαιούνται επιδοτήσεις, ποιοι αποκλείονται
Βασικό σημείο της νέας ΚΑΠ αποτελούν οι ενεργοί αγρότες. Επιδοτήσεις δικαιούνται μόνο οι «ενεργοί» αγρότες. Αποκλείονται εκείνοι που αφήνουν ακαλλιέργητη τη γη τους σε ποσοστό πάνω από το 50%. Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να έχουν τουλάχιστον το 5% του εξωγεωργικού εισοδήματος τους από άμεσες ενισχύσεις. Επίσης ενισχύσεις δεν θα λαμβάνουν οι εταιρείες που δεν έχουν κύριο στόχο τους τη γεωργία. Οι γεωργικές δραστηριότητες θα πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 του τζίρου τους.
Με το σύστημα που θέτει σε εφαρμογή το νέο σχέδιο για τις αγροτικές επιδοτήσεις, ο αγρότης θα λαμβάνει ενίσχυση με βάση τις παραγωγικές επιλογές του και τα συστήματα ποιότητας που θα χρησιμοποιεί, αξιοποιώντας όλη την εκμετάλλευση και το είδος των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιώνει το εισόδημά του δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας, επενδύοντας στη συνεργασία και στις κατάλληλες σχέσεις εμπορίας και συμβολαιακής γεωργίας.
Τα 2 δισ. ευρώ
Το ύψος της επιδότησης καθορίζεται πλέον από το είδος της παραγωγής, την περιοχή στην οποία καλλιεργείται το προϊόν, τις περιβαλλοντικές πρακτικές που σχετίζονται με το «πρασίνισμα», καθώς και την κατηγορία του αγρότη. Κάθε χρόνο οι αγρότες θα μοιράζονται 2 δισ. ευρώ που αποτελούν την πίτα των άμεσων ενισχύσεων. Η βασική (54%) και η «πράσινη» (30%) ενίσχυση θα αποτελούν το 84% του συνόλου που θα μπορεί να πάρει ένας γεωργός. Αυτό χαρακτηρίζεται και ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο αγρότης εφόσον καλλιεργεί ή παράγει ένα από τα 13 προϊόντα, η παραγωγή των οποίων συνδέεται πλέον με την παραγωγή, θα δικαιούται επιπλέον ένα ποσοστό 9%. Σε ποσοστό 5% της επιδότησης αναλογεί η δραστηριότητα σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές (φυσικοί περιορισμοί), ενώ το υπόλοιπο 2% αφορά τους νέους αγρότες έως 40 ετών.
Εξαιρέσεις
Οσοι αγρότες εισπράττουν κοινοτικές ενισχύσεις μέχρι 1.250 ευρώ τον χρόνο (περίπου 350.000 σήμερα), εντάσσονται αυτόματα στο καθεστώς των λεγόμενων μικρών αγροτών και απαλλάσσονται από μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενώ εξαιρούνται από τις απαιτήσεις του λεγόμενου «πρασινίσματος» της ΚΑΠ.
Η «πράσινη ενίσχυση» αποτελείται από μια δέσμη τριών υποχρεωτικών μέτρων: τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών για εκμεταλλεύσεις άνω των 100 στρεμμάτων, τη διατήρηση των περιοχών οικολογικής εστίασης 5% για εκμεταλλεύσεις με αροτραίες εκτάσεις μεγαλύτερες των 150 στρεμμάτων, καθώς και τη διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων. Από το λεγόμενο «πρασίνισμα» εξαιρέθηκαν όλες οι δενδρώδεις καλλιέργειες.
Κώστας Νάνος

 http://www.ethnos.gr
Share on Google Plus

About Unknown

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment