Φασκόμηλο: ένα χαρισματικό βότανο

Το φασκόμηλο, το ''ελληνικό τσάι'' κατά τους Γάλλους ή το ''ελληνικό βλαστάρι'' κατά τους Κινέζους,  είναι ένα πραγματικά χαρισματικό φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του και άλλες ιδιότητες.
Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 20 διαφορετικά είδη φασκόμηλου. Απαντάται ιδαίτερα στους ξηρούς και πετρώδεις τρόπους και υπάρχει σε ιδιαίτερη αφθονία στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Κρήτης όπου θεωρείται ένα από τα σημαντικά τοπικά 'προιόντα'. Τα κρητικά βουνά πραγματικά ευωδιάζουν από το εξαίσιο άρωμα που αναδύουν οι άγριες φασκομηλιές που φυτρώνουν στις πλαγιές τους.
Ο πιο διαδεδομένος τρόπος χρήσης του είναι για την παρασκευή ροφήματος:  έτσι, για αφέψημα βράζουμε μια κουταλιά του γλυκού φρέσκα ή (καλύτερα) αποξηραμένα φύλλα σε ένα μπρίκι νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό ή κρύο ανάλογα με την περίοδο. Ιδιαίτερα δε το χειμώνα, στα κρυολογήματα, η δράση του είναι εξαιρετικά ευεργετική.
Ωστόσο, το φασκόμηλο χρησιμοποιείται και στη μαγειρική (σε πουλερικά, ζυμαρικά, όσπρια και κρεατικά καθώς και για τον αρωματισμό διαφόρων ζωμών και φαγητών), στην παρασκευή ξυδιού ενώ από τη φασκομηλιά παράγεται και εξαιρετικό μέλι.
Θεωρείται ότι είναι τονωτικό της μνήμης και του όλου οργανισμού, ιδανικό κατά του κρυολογήματος και των ερεθισμών του λαιμού και ότι έχει αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες
Επίσης είναι και εντομοαπωθητικό φυτό. Έτσι μια γλάστρα με φασκομηλιά μπορεί να κρατήσει σε απόσταση μύγες και κουνούπια. Τέλος,  τοποθετώντας στις ντουλάπες σακουλάκια με μίγμα από φασκόμηλο, βασιλικό, δεντρολίβανο και λεβάντα, προστατεύονται τα ρούχα από το σκώρο.

Χ ρ η σ τ ι κ ά  t i p s :
Διευθύνσεις για online αγορά φασκόμηλου:
Monastiriaka.gr
Herbstore.gr
Hellenicherbs.gr



- See more at: http://praktikesidees.gr/v2/khpos/faskomhlo-ena-xarismatiko-votano/#sthash.1fhzysgi.dpuf


 
Share on Google Plus

About Unknown

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment