Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2015 στο Δομοκό και στο Νέο Μοναστήρι



Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας σε συνεργασία  με το Δήμο Δομοκού θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 7-6-2015 και ώρα 10:00 π.μ. στο Δομοκό και στο Νέο Μοναστήρι, τη δράση με τίτλο « Περίπατος στα μνημεία του τόπου μας».

Πρόκειται για μία σειρά θεματικών περιηγήσεων, με μικρή πεζοπορία και συνδυασμό μετακίνησης με λεωφορείο σε επιλεγμένα μνημεία της περιοχής του Δήμου Δομοκού.
Περιγραφή δράσης

Με αφετηρία την πλατεία του Δήμου Δομοκού θα πραγματοποιηθεί σειρά θεματικών περιηγήσεων, με μικρή πεζοπορία και συνδυασμό μετακίνησης με λεωφορείο, χωρίς εισιτήριο, σε  επιλεγμένα μνημεία του Δήμου Δομοκού.

 Α) Στο Κάστρο Δομοκού του οποίου η πρωιμότερη οικοδομική φάση ανάγεται στην αρχαιότητα οπότε αποτελούσε την ακρόπολη της πόλης των Θαυμακών και χρησιμοποιήθηκε μέχρι την ύστερη βυζαντινή περίοδο.

Β) Στο Λουτρό ή  Χαμάμ της Οθωμανικής Περιόδου. Πρόκειται για ένα μικρό κτίσμα τριών χώρων με δύο θολοσκέπαστα τετράγωνα δωμάτια.

Γ)  Στη Χαμάμ Βρύση, έξω από το Λουτρό στο Δομοκό. Πρόκειται για μια τυπική κρηναία κατασκευή της Οθωμανικής περιόδου η οποία βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία.

Δ) Στο Στρογγυλόκαστρο της Οθωμανικής Περιόδου. Βρίσκεται σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων νότια του οικισμού, παρείχε δυνατότητα ελέγχου της κίνησης προς το πέρασμα της Φούρκας και αποτελεί ένα από τα οψιμότερα οθωμανικά οχυρωματικά έργα στο νοτιοελλαδικό χώρο.

Ε) Στον Πρωτογεωμετρικό Θολωτό τάφο του Νέου Μοναστηρίου ο οποίος βρίσκεται στη νότια κλιτύ του γηλόφου «Ταψί».

ΣΤ) Στο Ιερό της Δήμητρας Προερνίας. Πρόκειται για ιερό του τέλους του 6ου-5ου αι. π.Χ. το οποίο βρίσκεται σε βραχώδες ύψωμα στα νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης.

Ζ) Στην Ακρόπολη Πρόερνας, οχύρωση ελληνιστικής περιόδου, στο ανατολικότερο και υψηλότερο σημείο της αρχαίας πόλης..
 
τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό : 22310 29992

Όνομα: Κωνσταντίνα  Ψαρογιάννη

Share on Google Plus

About Unknown

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment