Στο μικροσκόπιο της ΕΕ το έργο της σήραγγας Λιανοκλαδίου – Δομοκού του ΑΚΤΩΡΑ

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται ότι έχει μπει έργο που ανέθεσε η ΕΡΓΟΣΕ στην κατασκευαστική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ», συμφερόντων Μπόμπολα, αλλά και γενικά τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου για θέματα περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Ο κ. Χουντής κατέθεσε ερώτηση μετά από τις κακουργηματικές ποινικές διώξεις κατά προέδρων της ΕΡΓΟΣΕ και του νομικού συμβούλου της εταιρίας «ΑΚΤΩΡ», που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας για την εργολαβία της σήραγγας Λιανοκλαδίου-Δομοκού, που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία ζημίωσε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ελληνικό Δημόσιο με 37 εκατομμύρια ευρώ.
   Συγκεκριμένα, σε ερώτησή του, ο Ελληνας ευρωβουλευτής, ζητούσε μεταξύ άλλων να μάθει αν η Επιτροπή έχει ενημερωθεί για τις «διώξεις που ασκήθηκαν κατά προσώπων, τόσο της αναθέτουσας δημόσιας επιχείρησης όσο και της αναδόχου εταιρίας, έργου που αφορά τη διάνοιξη της σήραγγας Λιανοκλαδίου-Δομοκού στη Φθιώτιδα» και οι οποίες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αφορούσαν σε «πληθώρα αντισυμβατικών ενεργειών και παραλείψεων, στις οποίες περιλαμβάνονται, καταβολή αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για διπλοπληρωμένες εργασίες, καταβολή παρανόμων αποζημιώσεων, παράλειψη είσπραξης ποινικών ρητρών, οι οποίες τελικά κατέπεσαν, κλπ.». Επιπλέον, ο Νίκος Χουντής ζητούσε να πληροφορηθεί για παράλληλες έρευνες, τις οποίες ενδεχομένως έχει διεξαγάγει η Επιτροπή.

   Ο ευρωπαίος Επίτροπος, στη χθεσινή του απάντηση, αναφέρει τα εξής: «Η Επιτροπή γνωρίζει την κατάσταση που έχει προκύψει. Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, δεν μπορεί ακόμη να κρίνει κατά πόσον η δυνητικά παράνομη δραστηριότητα αποτελεί μέρος των έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί κατά το παρελθόν ή χρηματοδοτούνται σήμερα. Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή έχει ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να της διαβιβάσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που μπορεί να συνδέουν τις κατά τους ισχυρισμούς παραβάσεις με έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, έχει ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με τις ενέργειες και τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον ο κίνδυνος τέτοιωνπεριστατικών σε συγχρηματοδοτούμενα έργα».

Πηγή: http://www.nez.gr/
http://www.lamiatimes.gr/
Share on Google Plus

About Unknown

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment