Εγκαινιάστηκε η Έκθεση «Ιπποκρατική Ιατρική δια Μέσου των Αιώνων» με συμμετοχή Φθιωτών ζωγράφων

Εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα η Έκθεση «Ιπποκρατική Ιατρική δια Μέσου των Αιώνων», στο Μ.Γ.Φ.Ι. - Κέντρο Γαία στην Κηφισιά, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Συνδιοργάνωση: Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, ΜΚΑΕ «Ιπποκράτης 2.500 χρόνια». Χαιρετισμούς απηύθυναν η κ. Νίκη Γουλανδρή, Πρόεδρος Μ.Γ.Φ.Ι., ο κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Νικόλαος Κουτσιανάς, Πρόεδρος ΜΚΑΕ «Ιπποκράτης 2.500 χρόνια», ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου. Εξαιρετική η ομιλία του Καθηγητή κ. Στέφανου Γερουλάνου, Προέδρου του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω, που ακολούθησε. Στην έκθεση συμμετέχουν αρκετοί καλλιτέχνες από τη Φθιώτιδα όπως η Βίκυ Βλαχογιάννη, η Μαρία Σκαρλάτου, η Ελένη Παπαϊωάννου, ο Δημήτρης Καρέλης, η Κατερίνα Κρούνη κ.ά. Διάρκεια έκθεσης : από 28 Μαρτίου έως 25 Ιουνίου 2013 
Η έκθεση περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες από την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής και πλαισιώνεται με διάφορα φαρμακευτικά φυτά και αντίγραφα των απεικονίσεών τους από το σύγγραμμα του 512 μ.Χ. του Διοσκουρίδη
«Περί Ύλης Ιατρικής», το οποίο φυλάσσεται στη Βιέννη.
Εκτίθενται επίσης εκμαγεία αγαλμάτων του Ιπποκράτη, του Ασκληπιού, της Υγείας, του Ποδαλείριου και πολλών αναθημάτων με ιατρικά θέματα, όπως και διάφορα παλαίτυπα των γραπτών του Ιπποκράτη, π.χ. η πρώτη έκδοση της Ιπποκρατικής Συλλογής του 1538. Αρχαία νομίσματα με ιατρικά θέματα, χειρουργικά εργαλεία του 3ου αιώνα μ.Χ., μετάλλια και εικόνες που απεικονίζουν τον Ιπποκράτη, συμπληρώνουν την έκθεση.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα φυτά και τα βότανα. Εκτίθενται απεικονίσεις Ιπποκρατικών και Διοσκουριδικών φυτών της κ. Νίκης Γουλανδρή, όπως και ελαιογραφίες φαρμακευτικών φυτών 75 σύγχρονων νέων καλλιτεχνών. Ως γνωστόν η κ. Νίκη Γουλανδρή έχει ζωγραφίσει ελληνικά φυτά, εκ των οποίων πολλά αναφέρονται από τον Ιπποκράτη ή τον Διοσκουρίδη ως φαρμακευτικά.
Η έκθεση θα μεταφερθεί μετά το τέλος της στο Ιπποκράτειο Μέλαθρο στην Κω. Επί πλέον με τον Σύλλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ Πειραιώς και Νήσων θα προωθηθεί σε χώρες της Ευρώπης καθώς και στην Κίνα και Ιαπωνία.

ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ (1oς ΟΡΟΦΟΣ)
Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Τρίτη- Παρασκευή: 9:00- 14:30
Σάββατο- Κυριακή: 10:00- 16:00
Είσοδος με το εισιτήριο του μουσείου
ενήλικες: 6€, παιδιά: 4€
Ειδικές ξεναγήσεις από τον καθηγητή Σ. Γερουλάνο
πρόεδρο του διεθνούς ιπποκρατείου ιδρύματος Κω
Κυριακές: 19 και 26 Μαΐου, ώρα 11:00

Με την υποστήριξη:
Εθνική Τράπεζα, ΑPIVITA, Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων,
Pharmathen, Genesis, Εκδόσεις Πέργαμος, Εκδόσεις Μίλητος
Χορηγοί επικοινωνίας:
ΣΚΑΪ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ















































































Share on Google Plus

About Unknown

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment