Γιορτάστηκε στον Παλαμά η επέτειος της «7ης Μαρτίου 1878»

Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 γιορτάστηκε στην Τ. Κ. Παλαμά του Δήμου Δομοκού η επέτειος της καθιερωμένης από το 1988 δημόσιας τοπικής εορτής της « 7ης Μαρτίου 1878». Ο Δήμος Δομοκού στην προσπάθεια του να αναδείξει την ξεχωριστή σημασία της « 7ης Μαρτίου 1878» για το ιστορικό παρελθόν του τόπου και της χώρας, προέβη σε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο και δεξίωση. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Σχολική Σύμβουλος των Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδας, Δρ Καλλιόπη Πολυμέρου.
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε κατ' αρχήν στο γεγονός: στη συγκέντρωση των προκρίτων και τριακοσίων περίπου κατοίκων της επαρχίας Δομοκού και Φερσάλων, οι οποίοι συνήλθαν στον Παλαμά στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου ύψωσαν επαναστατική σημαία, όρισαν επαναστατική επιτροπή, εξέδωσαν επαναστατική προκήρυξη και συγκρότησαν επαναστατικό σώμα, για να συνεχίσουν έναν ανταρτοπόλεμο «...μέχρις εσχάτων». Ο στόχος τους ήταν να απολυτρωθούν τα αδέρφια τους στη Θεσσαλία. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε επίσης στον καθοριστικό ρόλο της περιοχής Δομοκού στην ιστορική και την πολιτική εξέλιξη της χώρας όπως επίσης και στη σημασία της γνώσης της ιστορίας του τόπου προκειμένου αυτή η χώρα να ανακτήσει τη δύναμή της. Μέσα από την παράθεση αλλά και ανάλυση των κυριότερων γεγονότων που οδήγησαν στην 7η  Μαρτίου 1878, η κ. Πολυμέρου τόνισε ότι η ελευθερία της Θεσσαλίας και της περιοχής Δομοκού οφείλουν πολλά στις θυσίες και των αγώνα των ανθρώπων που πήραν στα χέρια τους την κατάσταση στις 7 εκείνου του Μάρτη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Σύρος Στυλιανός, οι Αντιδήμαρχοι Δομοκού κ. Γκούβας Γεώργιος και Δημούδης Δήμος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δομοκού κ. Τζιαχρήστας Δημήτριος, κ. Δημήτριος Μπακοστέργιος, κ. Βασιλόπουλος Χαράλαμπος και κ. Καρκάνης Αθανάσιος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας κ. Κατσίκας Ιωάννης, οι Βουλευτές κα Ελένη Θεοδώρου Μακρή και Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Διευθυντής της Β/θμιας Εκπαίδευσης  Ν. Φθιώτιδας κ Σπύρος Πιλιτζίδης, ο κ. Γεώργιος Σωτηρόπουλος Διευθυντής Λυκείου Δομοκού, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Ζαφείρης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Δομοκού κ. Ανδρέας Κυρίτσης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δομοκού κ. Μπάρκας Χρήστος, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Δομοκού κ. Τσούτσος Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Χριστοδούλου Ιωάννης και ο εκπρόσωπος της αδελφότητας Παλαμιωτών κ. Παπαλέξης Παναγιώτης και πλήθος κόσμου.

Share on Google Plus

About Unknown

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment