Το Κατίκι Δομοκού


Το Κατίκι Δομοκού είναι ένα παραδοσιακό τυροκομικό προϊόν της περιοχής Δομοκού και Ξυνιάδος του Νομού Φθιώτιδας, στο οροπέδιο της Όθρης.
Είναι ένα ελαφρύ, λευκό, αλοιφώδες τυρί με υπόξινη δροσερή γεύση και ευχάριστο άρωμα, χωρίς επιδερμίδα, που παράγεται παραδοσιακά από αιγοπρόβειο γάλα το οποίο φυλάσσεται σε δοχεία.
Εμπεριέχει 10-14% λιπαρά σε αντίθεση με τη φέτα, της οποίας το λίπος κυμαίνεται από 21-25%. Παράλληλα, η μαλακή του υφή μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε ως μέτρο κατανάλωσης το κουτάλι, έχοντας μια καλύτερη «οπτική» για την ποσότητα τυριού που καταναλώνουμε.


Έχει υγρασία 75%,λιπαρά επί ξηρού 40%,αλάτι 2-3%. Με ελαφρύ άρωμα και γεύση, τρώγεται ως επιτραπέζιο τυρί. Κατάλληλο για διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Μοναδικής νοστιμιάς μεζές, αλλά και μια πολύ καλή πρόταση για δίαιτες.
Μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα κρασιά και τα αποστάγματα, κατάλληλο για σαλάτες και σάλτσες. Η διάδοση της παρασκευής του τυριού έγινε από τις οικογένειες των βοσκών που έμεναν στην περιοχή.
Σήμερα το Κατίκι έγινε πασίγνωστο και προβάλλεται σαν ένα από τα καλύτερα και ελαφρότερα τυριά.
Το Κατίκι παράγεται από την εταιρία των Αδελφών Γαλάνη στην Ξυνιάδα -μια εταιρία με 60ετή παράδοση στα τυροκομικά προϊόντα- στην περιοχή του Δομοκού από γάλα αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής. Έχει λίγα λιπαρά, ελάχιστους υδατάνθρακες και συνιστάται για δίαιτες. Διατηρεί ενεργά τα πολύτιμα γαλακτικά ένζυμα που ελέγχουν και διατηρούν την βιολογική μας ισορροπία. Αποτελεί άριστη τροφή για παιδιά και μεγάλους.

Καταναλώνεται με πολλούς τρόπους, όπως όταν συνοδεύει το κυρίως γεύμα, πάνω σε φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί, προστίθεται σε σαλάτες, σάντουιτς, ομελέτες και σε πληθώρα συνταγών.
Επίσης ο Όμιλος Εταιρειών ΝΙΚΑΣ σε μία από τις δύο τυροκομικές μονάδες παραγωγής παραδοσιακών ποιοτικών προϊόντων, τη ΔΟΜΟΚΟΣ Α.Ε., η οποία εδρεύει στο Δομοκό και ειδικότερα στο Περιβόλι του Δήμου Ξυνιάδος, παράγει το παραδοσιακό, φρέσκο αλοιφόμενο τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Κατίκι Δομοκού και το "Εκ Δομοκού".
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα νόστιμο προϊόν από αγνό αιγοπρόβειο γάλα που φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, είναι χαμηλό σε λιπαρά και προσφέρει πληθώρα επιλογών δημιουργίας και εύκολες λύσεις στην καθημερινή διατροφή.
Τα τυριά γενικώς, αποτελούν κομμάτι της διατροφικής παράδοσης του Έλληνα, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά η πλούσια περιεκτικότητα τους σε κορεσμένα λιπαρά, επιβάλλει το μέτρο στην ποσότητα και στην συχνότητα κατανάλωσής τους.

Επιμέλεια : Δημήτρης Καρέλης
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ othrysnet
Share on Google Plus

About Unknown

Το Domokos-News, η νέα διαδραστική πύλη με άρθρα, σχολιασμό και ενημέρωση από και για το Δήμο Δομοκού, φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των κατοίκων και των καταγόμενων από την περιοχή Δομοκού.
    Blogger Comment
    Facebook Comment